Kryzys małżeński: diagnoza, interwencja, terapia

Zapisz się!

Nazwa kursu:  Kryzys małżeński: diagnoza, interwencja, terapia

Termin:  12-13.11.2016

Prowadzący:  mgr Małgorzata Wolska

Psycholog kliniczny, specjalista II stopnia, certyfikowany psychoterapeuta (od 1993 r.) i superwizor (od 2004 r.) Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, certyfikowany psychoterapeuta European Association for Psychotherapy (od 2006 r.). Zawodowo związana jest z Ambulatorium Terapii Rodzin Kliniki Psychiatrii Dzieci i Młodzieży CM UJ. Prowadzi prywatną praktykę psychoterapeutyczną oraz zajmuje się prowadzeniem szkoleń w Krakowskiej Fundacji Rozwoju Psychoterapii im. Prof. Marii Orwid gdzie pełni również funkcję wicedyrektora. Współpracuje z różnymi ośrodkami prowadzącymi szkolenia całościowe, przeznaczone dla kandydatów do certyfikatu psychoterapeuty; prowadzi zajęcia teoretyczne, pracę własną uczestników i superwizje. W latach 2004-2007 pełniła funkcję skarbnika w Zarządzie Sekcji Naukowej Terapii Rodzin Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i aktywnie współuczestniczyła w organizowaniu wielu konferencji naukowych. Od 1995 r. pełni funkcję redaktora kwartalnika "Psychoterapia" wydawanego przez Sekcję Naukową Psychoterapii Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego. Jest autorem oraz współautorem wielu publikacji z dziedziny psychoterapii dzieci i młodzieży, terapii rodzin i małżeństw oraz leczenia zaburzeń odżywiania się.

Opis kursu:

- Diagnoza kryzysu małżeńskiego

- Motywacja do zmiany; odpowiedzialność i możliwości działania

- Specyfika konsultacji, interwencji i terapii pary

- Negocjacje i mediacja w sytuacji rozwodu

- Wskazania i przeciwwskazania do terapii pary

Forma zajęć: wykład, przykłady z sesji terapeutycznych, ćwiczenia umiejętności terapeutycznych - sesje symulowane.

Warunki uczestnictwa: Warunkiem uczestnictwa w kursie są ukończone lub będące na etapie kończenia studia wyższe (preferowane kierunki to: psycholodzy, pedagodzy, lekarze, prawnicy).

Czas trwania: 14 godzin (sobota i niedziela)

Cena: 500 zł

rekrutacja na czteroletni kurs psychoterapii we wrocławiu i w warszawie w roku akademickim 2024/25 została zawieszona.